iOS 6 – en del nyheter

iOS 6 – en del nyheter

På WWDC presenterade Apple till slut iOS 6, en del av mina misstankar besanades. Det blir mer centralicering kring Siri (så klart) men även en del Facebook. Något jag inte hade funderat direkt mycket på som får en mer framträdande roll är kartor – hur man nu kunde glömma dem efter alla rykten om att Apple ska kasta ut Google Maps.

Siri kan nu prata flera språk, vilket annars vore konstigt – men svenska får den vänta med att lära sig ett tag till. Sverige får vänta på en hel del saker – tyvärr. Bland dessa finns filminfo, resultat från sportvärlden etc. Men uppdateringar till Facebook och Twitter (ja det går faktiskt på svenska). Jag hade mina hopp om att Siri nu kunde prata på mitt språk, för det är ju enklast för både henne och mig, men hon har inte gått på svenska kurs ännu – Tyvärr!
Mer information om Siri finns på: www.apple.com/ios/ios6/siri

 

Facebook har integrerats . Du kommer kunna ladda upp direkt från kameran, kartor, Safari med mera. Kontakter integreras äntligen med Facebook också (inte ett dugg försent), även din kalender för stöd för Facebook.
Nu kommer vi förmodligen att få se en hel del appar som får bättre och smidigare stöd för Facebook – samt jag ser att godkännandet mellan App och Facebook kommer att bli enklare – men det kanske är bara i mitt huvud.

 

Safari – äntligen i fullskärmsläge…. eller? Ja, i alla fall i landscape/lanskaps läge. En annan nyttig nyhet är möjlighet att ladda upp bilder via formulär.

FaceTime – har ju funnits ett tag utan att riktigt fungera som man velat. Men nu tror jag faktiskt att det kommer att bli bättre – för nu kommer tjänsten att fungera över 3G nätet också (äntligen).

 

 

Telefonen får också lite uppdateringar – att man istället för som tidigare ger den som ringer en upptaget ton om man är upptagen i möte eller liknande kan direkt skicka ett meddelande tex: “Jag sitter i möte, slår dig en signal när jag är klar!”.
Du kan även skapa en påminnelse om att du skall ringa personen om en timma eller två eller till och med när man lämnar platsen man befinner sig på. Det är ju, enligt mitt tycke, en riktigt smart funktion, när man lämnar mötet får man en påminnelse om att ringa tillbaka till personen/personerna som ringt under mötet. Mycket inteligent – även om vi sett detta på andra ställen tidigare (tex. Anrdoid – sedan version 4 tror jag om jag inte missminner mig helt och hållet).

Sist men inte minst tänkter jag göra en presentation över kartor.
Google kastas ut ur iPhone och ersätts med en svensk utvecklad karta från C3 Technologies. Den nya tekniken är helt vektoriserad – vilket betyder att den kommer att vara mycket snyggare än tidigare. En hel del städer (vet inte riktigt vilka) kommer att få 3D-karta samt en den nya funktionen “Flyover” – Du kan numera flyga över en stad, hur häftigt låter inte det?

Men jag förmodar att den funktion som blir mest använd, och kan vara mest efterfrågad kommer att vara kartans “Turn-By-Turn” funktion. Alltså som i en GPS. Dock kommer detta inte heller att finnas i alla länder – men kan misstänka att vi i Sverige, det är ju trots allt svenska utvecklare, kommer att få denna funktion…. Men bara Apple vet. Flyover kommer att vara begränsad till iPhone 4S, iPad 2 och iPad 3 – dessvärre – men vad gör det…. Snart kommer ju iPhone 5 som jag personligen väntar ivrigt på för stunden.