Kogan.com tar nya grepp för uppdateringar

Kogan.com tar nya grepp för uppdateringar

Har surfat runt lite under dagen, och testat lite olika siter med olika webbläsare, och när jag kom fram till den australienska webbutiken kogan.com (en butik för hemelektronik) blev jag full i skratt.

Det är nämligen så att man har implementerat ett helt nytt grepp för att se till att besökerna håller sina webbläsare uppdaerade. Man tar helt enkelt ut en avgift för alla användare som handlar på siten och som har Internet Explorer 7, man lägger på 6,8% på summan man handlar för. Detta har man gjort, samt förklarar man varför, för att kompensera den tid man lagt på kompabilitetsutveckling av siten för webbläsare av äldre modell – speciellt Internet Explorer 7 då.

Men man kompletterar detta med att, som tur är, ge kunden möjlighet att ladda ner andra webbläsare, dock inte Internet Explorer. På så vis slipper man undan de 6,8% i påslag på priset man annars blir tvingad att betala.

En rolig detalj i hur det kommit fram till att påslaget skall vara just 6,8% är att man tagit 0,1 procentenheter och multiplicerat detta med det antal månader som Inernet Explorer 7 har funnits.

Min fråga är om Mozilla ger dem kickback på att de hänvisar kunderna till bland annat deras webbläsare – eller vill man bara sätta ner foten som utvecklare och sätta stopp för gamla webbläsare (då speciellt Internet Explorer 7). Vi som är insatta i hur det är att utveckla siter för Internet Explorer 7 ser ut, vet att det tar en hel del tid att se till att sidor fungerar som de skall till just Internet Explorers gamla versioner.