Korta laddtider, glada besökare

Korta laddtider, glada besökare

Jag “tror” aldrig att jag stött på någon som sagt att man tycker om väntetider och köer – tvärt om, det är det värsta som finns. Genom att läsa vidare kan du lära dig hur du gör din WordPress webbplats snabbare – ca 35-40% snabbare iaf.

Oftast, ja det gäller generellt men mer eller mindre utsatt sajter finns det ju, är det långa laddningstider på e-handels sajter. Upp emot 75-80% av köparna ör missnöjda med laddningstiderna och detta leder till färre köp. En snabbar sajt leder till en ökning av flergångs försäljning med upp till 16% – så lägg tid på att korta ner laddningstiderna – det kommer du att tjäna på i längden.

Till och med Google har laddningstider som en faktor i sin algoritm för hur man rankar webbplatser. Ifall du har en långsamt laddande webbplats kommer Google (du kan förvänta dig) att ge dig en överlag sämre ranking än om din webbplats är snabbladdad. Detta leder oftast till mindre trafik på webbplatsen.

Vad kan du göra för att göra din webbplats snabbare?
I följande inlägg tar jag upp just detta fenomen, det finns några saker du kan göra för att minimera iaf lite laddningstider – och göra dina besökare glada.

Använd en Cache plugin

Om du har mycket “statiskt” innehåll så som bilder, CSS, javascript som laddas på din webbplats, som du nästan aldrig gör ändringar på, så kan webbläsar cachning hjälpa dig att korta ner laddtiderna.

Cachning betyder att man sorterar upp delar på webbplatsen som sällan bevöer laddas, istället för varje gång en besökare landar på din sajt. Cachning är en större fördel för “tidigare” besökare än nya besökare eftersom tidigare besökare redan har filer cachade.

W3 Total Cache är ett populärt tillägg till WordPress som används av sajter som Masable, Smashing Magazine, Web Designer Depot mfl. mfl. Detta tillägg lovar en generell förbättring med upp till 10 gånger – när den är till fullo konfigurerad.

Sen har vi WP Super Cache, som är ur användarvänlighet sett ett bra plugin – då du inte behöer vara kunnig på serversidan för att installera det.

Komprimera dina bilder.

Bilder är en webbplats (normalt sett) tyngsta filer, så om du inte komprimerar bilderna kan de ta mycket laddningstid i anspråk, något som ger din webbplats ett långsamt/trött intryck.

Om du inte besitter tex Adobe Phontoshop eller annat bildredigerings program behöver du inte känna dig ledsen. Det finns faktiskt alternativa lösningar.

WP Smush it är en tjänst som komprimerar dina bilder och tar bort oanvända färglager från indexerade bilder.

Tiny PNG är ett annat mycket bra verktyg som också komprimerar dina bilder.

Hur mycket du vinner på komprimering av bilder är svårt att säga, då det är baserat utifrån hur dina bilder ser ut och om det är komprimerade någon innan eller inte.

Om du har väldigt många bilder på din webbplats, kanske du vill använda dig a lazy loading. Image Lazy Load WP – tillägget som gör så att bilder inte laddas in direkt när besökaren hamnar på din sida – utan de laddas in samtidigt som du scrollar ner på sidorna. På detta sätt blir din webbplatssnabbare, men du spar också en del trafikmängd som behöver skickas och tas emot. Detta främst för att alla besökare inte scrollar längst ner till botten på alla sidor.

Minimera HTML, CSS och Javascript kod.

Med att minimera menar jag att man skall ta bort allt som är onödigt i dessa filer. bland annat tomma rader där det är möjligt.

Tomma rader och tabbar gör koden lättare för oss att förstå för oss människor,  för servrar och webblösare spelar detta inte någon stor roll – men många bäckar små brukar väl att heta

Om du inte vill göra det manuellt (det är oftast ett “hästjobb” att redigera filerna. Men det finns smarta verktyg som gör jobbet. WP Minify och W3 Total Cache kan göra detta.

Minska HTTP anropen

Varje gång någon besöker en sida på din webbplats måste denna sida sättas ihop av besökarens webblsare, detta inkuderar bilder, CSS filer, Javascript filer etc etc. Det vill säga om du har en HTML fil, två CSS filer, 5 Javascript filer och åtta bilder – så blir det totalt 16 filer som behöver laddas.

Genom att minska antalet objekt på dina sidor, minskar du även antalet HTTP anrop som varje enskild sida genererar – vilket snabbar upp dina laddningstider.

Detta kan åstadkommas genom att förenkla designen av din webbplats, kompinera flera filer i samma fil tex. CSS filerna. W3 Total Cache hjälper till med delar av det arbetet, så att du får färre filer.

Optimera din databas

Att optimera dina databastabeller kan jämföras med att defragmentera din dators hårddisk eller att byta olja i din bil – det hjälper dig att frigöra utrymma så din databas blir smidigare att arbeta med.

Du kan optimera dina databastabeller manuellt med hjälp av phpMyAdmin eller ett WordPress plugin.

WP-DBManager hjälper dig optimera, laga, ta backup och återskapa din databas.

WP-Optimize är ett annat liknande plugin som hjälper dig att städa och optimera databasen. Pluginet hjälper dig att ta bort tex kommentarer i SPAM kön, ej godkända kommentarer och rensa din papperskorg.

Slutsatsen

Detta är en kort genomgång av små enkla saker du kan göra för att snabba upp din webbplats.

Att optimera din webbplats kan ge stora förbättringar vad gäller laddningstiderna, och det kan generera flera besöker till din webbplats.

Det är heller inte så himla tidkrävande att göra detta arbete, om man börjar får man snart rutin på detta!