Några vanliga frågor om WordPress

Några vanliga frågor om WordPress

Som utvecklare i WordPress har det genom åren uppstått en del frågor rörande problem samt hur gör jag för att…

Nu tänkte jag göra en liten summering på det som känns vanligast.

Vi har nyligen flyttat vår verksamhet till:
För hjälp med WordPress besök onetoseven.se

1. Finns det någon statistik?

Oftast kommer denna fråga ifrån personer som tidigare haft sin hemsida/blogg på wordpress.com, alltså inte egna installationer av WordPress. I WordPress finns det inget från början inbyggt statistikverktyg, utan man får installera egna plugins eller koppla till externa tjänster. Mina rekommendationer är att registrera dig på Google Analythics – en gratis statistik tjänst som används av ca 49% av internets alla webbplatser.

2. Hur ändrar jag sidfoten

För att ändra i sidfoten finns det 2 vanligt förekommande sätt att göra det på.
a) Titta under Admin > Utseende > Anpassa och ditt temas inställnigsida (Admin > Utseende > Namn på tema)
b) Om ovan ej fungerar testa Admin > Utseende > Redigerare > Sidfot

Eller om du har och kan FTP kan du leta i mappen wp-content / Theme / Ditt tema efter filen footer.php och korrigera innehållet där!

3. Varför laddas inte mina filer upp?

Om du får ett felmeddelande likt: Kunde inte ladda upp filen till: wp-content/uploads/2014/02

Detta problem är ganska vanligt förekommande på nyinstallerade WordPress-sajter. Detta problem uppstår oftast för att mappen /wp-content/uploads/ har felaktiga läs- och skrivrättigheter.

Lösningen på detta problem är att via FTP korrigera läs- och skrivrättigheterna på den angivna mappen. De korrekta inställningarna för läs- och skrivrättighter skall vara 755.
Dock är det lite beroende på FTP-Klient hur man exakt gör detta. Jag rekommenderar dock att ni använder Filezilla – som är gratis!

Då gör ni som följer:

1. Ladda ner och installera FTP-kienten.
2. Öppna FTP-klienten och koppla upp er mot ert webbhotell (uppgifer får ni oftast i samband med att ni registrerar er på ett webbhotell (om ni inte redan har ett webbhotell, kontakta oss så hjälper vi er med detta!)
3. Gå nu till mappen /wp-content/
4. Högerklicka på mappen uploads och välj Filrättigheter…
5. Skriv in siffrorna 755 och sätt en bock i rutan för Upprepa på alla underkataloger samt Verkställ endast på kataloger.
6. Klicka nu på OK och vänta till den är färdig…
7. Testa nu att ladda upp filen på nytt.

4. Min webbplats är helt vit – varför?

Om du använder WordPress och får en helt vit (blank) sida är det oftast något som är väldigt konstig i PHP-koden. För att få information om var felet uppstår så öppnar du filen config.php (med din FTP-klient). I filen finns det en rad som ser ut ungefär så här: define(‘WP-DEBUG’ false). Detta ligger ofast ganska långt ner i filen config.php. Ändra false till true, spara filen och ladda upp den med din FTP-klient. Ladda nu om din vita/blanka webbplats.

Nu bör du se flera rader med felkoder där “Notice” är ofarliga “fel”. Det vi söker efter här är “Fatal error” eller “Parse error” detta är information som sedan gör det enkelt att hitta och åtgärda felet, ifall du är kunnig på PHP vill säga.

Om du själv inte känner att du kan programmera kan informationen ändå vara nyttig då man kan lista ut tex. vilket tillägg (plugin) som skapar problemet – vilket då gör det enkelt att inaktivera det. Eller så kan det vara användbart i en kontakt med en Webbutvecklare.

5. Hur skapar jag ett kontaktformulär i WordPress?

En stor fördel med WordPress är det stora utbudet av tillägg/plugins, som är enkla att installera och att lära sig att hantera. När det kommer till kontaktforumlär finns det ett stortutbud, dock rekommenderar jag oftast att man använder Contactfrom 7, som är enkelt att installera, skapa formulär med samt att dokumentationen är välskriven och utförlig.
Oftast behöver jag inte förklara det närmare än så – de flesta klarar sig på egen hand med tillägget!

Kontakta oss redan idag, för hjälp/support och underhåll av din Wodpress-sajt