Nyheterna i WordPress 3.9

Nyheterna i WordPress 3.9

WordPress 3.9 även kallad “Smith” tillägnad jazz musikerin Jimmy Smith har släppts. Det mesta handlar om att täppa gluggen mellan vad du ser när du redigerar ditt innehåll och vad du ser när du klickar på knappen Publicera. Några av de funktioner jag gillar mest är:

Förbättringar i den visuella editorn

Har du någon gång blivit irriterad över att det plötslit dyker upp en annan stil på innehållet i den visuella ediotrn när du kopierar och klistrar in från tex ett word dokument? Jag vet att jag blivit frustrerad ett antal gånger över detta – Som tur är i WordPress 3.9 förenklar detta nu… det stippar automatiskt bort dessa saker och du får bara “plain text” vid klistra in fasen.

Den visuella ediorn har gjorts mer åtkomlig och med bättre stöd för mobila enheter!

Förbättringar i hantering av media

Förbättrad funktionalitet vid hantering, uppladdning och redigering av media…

…tillsammans med en enklare funktion för att ersätta bilder (en egen knapp för att byta en bild med en annan med enkelhet) och möjlighenten att drag-och-släppa ny bilder (och justera storleken genom at dra i dess hörnor) inne i den visuella editorn.

Förhandsvisningar i gelleri

Istället för att ett galleri visas som inget mer än bara en “placeholder” för galleriet i den visuella editorn visas nu ett grid av de bilder som används – sorterade i den ordning de kommer att visas i galleriet.

Spellistor för ljud och video

WordPress 3.9 tar fram möjligheten att enkelt publicera ljud och video spelistor – kan vara praktiskt för en jazz musiker…

Du kan läsa mer om hur du hanterar detta i inlägg och sidor på den officiella – WordPress Make Blog.

Förhandvisning av “Widgets”

Fram till nu har det inte funnits något sätt att visa förhandvisning på sk. Widgets – hur de faktiskt ser ut när de är publicerade. WordPress 3.9 tillåter dig inte bara att lägga till, redigera och sortera widgets via anpassa tema funktionen, det låter dig även förhandsgranska ändringar LIVE. Det kan tyckas att detta inte ser ut som någon stor sak, men för de som ofta skapar komplicerade text widgets (som innehåller html etc) eller som har webplatser med relativt hög daglig trafik, kan detta komma väl till hands.

Det finns även ett förbättrat verktyg för att hantera sidhuvudet. Nu kan du ladda upp, skala och hantera din webbplats sidhuvud (om ditt WordPress tema har sidhuvud vill säga) medan anpassar ditt tema via den inbyggda tema anpassaren.

En helt ny tema visare

Att leta efter teman ska inte vara svårt, jobbigt eller ta för mycket tid. Så det har gjorts förbättringar även här – på sättet teman visas och förhandsvisas etc. Det är nu enklare än någonsin att välja ett nytt tema för din webbplats – detta är verkligen välkommet! WordPress 3.9 har rensat upp utseendet och inkluderar bättre layout, större förhandvisnings bilder och snabbare laddning av förhandsvisningar – vilket gör hela upplevelsen mycket bättre.

Och det var inte slut riktigt här

Andra förbättingar (kanske inte lika flashiga och enkla att se) inkuderar en ny semantisk bildtext och galleri inställnignar (som använder sig av HTML5) för tema utveckliare: ny intern kodnings dokumentation för att enklare dokumentera händelser, fliter och “krokar”, updaterade externa bibliotek, förbättrade databaslager och blandade nya hjälpfunktioner.

Noteirng: För en komplett lista över uppdateringar och förbättringar i WordPress 3.p – besök den officiella WordPress 3.9 codex

Sist men inte minst, tack alla 267 personer som get tid, kunskap och kraft till den nya versionen av WordPress – Tackar!