Publicera med ett mail

Publicera med ett mail

Tänk dig att du vill lägga upp något på din webbplats skapad med WordPress, men du har inte tiden eller du vill inte ta dig tiden, att logga in och skriva in den via WordPress administration. Enkelt fixat! Skriv ett inlägg i ett mail och skicka det till din webbplats. WordPress tar hand om publiceringen åt dig.

Att ha möjligheten att publicera något till din webbplats, utan att du behöva logga in i administrationen varje gång. Du behöver bara veta viken mailadress du skall skicka ett mail till. Detta är ju ett fantasktist sätt att publicera något tex från din Smartphone när du tex sitter på tunnelbanan på väg hem, eller varför inte direkt när du kommer på att du skall skriva något?

Helt fantastisk funktion, tycker ni inte? Det finns flera sätt att publicera via mail, vi går igenom vad som krävs.

Publicera via e-post

Det finns en e-post funktion inbyggd i WordPress. För att använda denna funktion behöver du en “hemlig” e-postadress, som tar emot e-post och publicerar på din webbplats. Allt som skickas till denna e-postadress kommer att bli publicerat. Självklart vill vi inte att vad som helst skall dyka upp på våra webbplatser, alltså något som du inte skrivit skall inte publiceras på webbplatsen. Därför är det väldigt viktigt att du skapar ett e-postkonto som du verkligen hålls hemlig.

För att skapa verkligen hemlig e-postadress, rekommenderar jag att man använder en slumpmässig sträng, alltså inte något namn eller liknande. bland bokstäver och siffror för att den inte skall bli allt för enkelt. E-postadressen måste vare en sk. POP3 mail adress. Allt som skickas till detta e-postkonto kommer automatiskt att publiceras i en kategori, som du väljer som standard.

De som arbetar med WordPress tycker att denna funktionalitet är förlegad och vill ta bord den i kommande WordPress versioner. Detta är gamla saker som fortfarande finns med i den nuvarande. Funktionen kommer säkert att bli borttagen framöver men när det händer, vet ingen idagsläget. Hur som helst finns det andra vägar att gå, för att skapa denna funktionalitet. Ett kan vara att via kod anropa funktionen, ett annat mer naturligt sätt så klart, är ett installera en plugin. Men vi tittar närmare på de olika valen.

Koda funktionen

Ett alternativ är att koda anrop till wp-mail.php direkt genom att använda en trigger för att göra det. De flesta pluginer för att publicera via e-post använder den funktionen. Hur som helst, om du fortfarande vill göra det manuellt, så är det denna metod som WordPress själva rekommenderar.

Du kan lägga till en “action” till ditt themes function.php kod som var 15min kontrollerar ifall det kommit något nytt e-postmeddelande som skall publiceras på webbplatsen. Denna kod kommer att köras när webbplatsen laddas, så det kräver att det finns trafik till din webbplats för att det skall uppdateras. Koden som behövs är följande:

add_action( 'shutdown', 'retrieve_post_via_mail' );
function retrieve_post_via_mail() {
    flush(); // Display the page before the mail fetching begins
    if ( get_transient( 'retrieve_post_via_mail' ) ) {
        return; // The mail has been checked recently; don't check again
    } else { // The mail has not been checked in more than 15 minutes
        do_action( 'wp-mail.php' );
        set_transient( 'retrieve_post_via_mail', 1, 15 * MINUTE_IN_SECONDS ); // check again in 15 minutes.
    }
}

Du kan ändra intervallen genom att ändra “15” within set_transient till vad du vill. Om du, bara för att vara på den säkra sidan ändrar kommentaren samtidigt (så slipper du missförstånd senare – lite på mig i frågan). Om du inte vill vara beroende av att trafiken strömmar till din webbplats för att få något publicerat skall du använda dig av cron job.

Cron jobs

Cron jobs konfigureras på servern, och körs oavsett trafik på din webbplsts. Det första du måste göra är att aktivera cron job.

UNIX/LINUX

Det finns flera sätt att aktivera cron job på UNIX/LINUX. Ett sätt är att använda wget, curl eller GET kommando from terminalen. Denna kod bör se ut som nedan:

wget -N http://example.com/installdir/wp-mail.php

Byt wget och argumenten mot det program du vill/ska använda.

Ett annat val är att köra ett php script inom cron job, det ser ut som nedan:

php /full/path/to/wp-mail.php

Det är förmodligen ett bättre alternativt, eftersom php inte kräver någon speciell verifiering för att köras, det kommer förmodligen wget att göra.

Vidare kan du behöva installera och konfigurera en mailserver, om det inte redan finns på din server.
Nedan är två bra alternativ:

Detta är inget som ingår i denna artikel, men går att läsa sig till hur man göra via ovan länkar.

Använda sig av plugins

Det rekommenderas att använda sig av plugins för att få e-post publicerat på webbplatsen. Det prats mest om Jetpack eller Postie. Här går vi lite snabbt igenom dessa två.

Jetpack

Om du inte använder Jetpack, så bör du börja använda det. Jetpack är en gratis samlig verktyg för att automatisera som har många lättaviktigta pluginer och som ger dig en tillgång snarare än vara ivägen. Bland dessa verktygt finns funktioner för att publicera via hemliga e-postkonton.

Här skapas det ett e-postkonto när du aktiverar funktionen (den är inaktiv som standard). Denna adress kommer du sedan att skicka e-post till. Adressan kan ändras om du skulle behöva göra det. Det är bara gå tillbaka till knappen där du aktiverade funktionen, och klicka på Generera ny adress. Jag tror du har obegränsat antal.

Att utveckla inlägget är enkelt. Änesraden användas som rubrik. Det mesta av formateringen i mailet sparas, så du kan använda HTML om du har en e-postklient som stödjer det. Men du kan också skicka vanlig text, om du inte kräver någon formatering alls. Ditt inlägg kan skickas från vilken e-postklient som helst. Notera att om du använder en webbaserad lösning som Hotmail eller Gmail eller tex Outlook så har du en klient som innehåller formeringar redan.

Din signatur kommer automatiskt att tas bort från din tex Hotmail eller Gmail eller allt efter <hr/> som oftast finns in en signatur. Du kan också använda dig av shortcode i ditt mail för att ta bort oönskade signaturer. Dett finns massor av shortcods du kan använda dig av för att formatera ditt inlägg. Dessa kan användas bland annat för att:

 • Välja kategori
 • Välja tag
 • Skriva en excerpt
 • Fördröja publicering med en timma
 • Aktivera/inaktivera kommentarer
 • Sätta publicerings status (publicerad, utkast, väntande)
 • Visa ett bildspel
 • Inaktivera gallerier (det är som standard automatiskt aktiverat)
 • Skicka notiser till både Facebook och Twitter
 • Aktivera en omröstning med Polldaddy
 • Nästa sida
 • Slug
 • Title (om du vill skriva ena nann titel än ämne på e-posten)
Du kan inkludera bilder som bilagor. En ensam bild kommer att visas i dit inlägg. Flera bilder kommer automatiskt visas som ett galleri ifall du inte ger en shortcode som tar bort galleriet. Detta är ett supersnabbt sätt att skapa ett galleri på. Ta ett stort antal bilder och bifoga dem i ett e-postmeddelande – skicka till hemsidan. Klart, och enkelt.

Jetpack är verkligen superenkelt att använda, men jag har ett par problem med det. Det första, man får bara en adress. Detta är perfekt för en person, men om det är flera som publicerar till samma webbplats skulle det bästa var ifall alla hade varsin e-postadress att publicera innehåll till. Det skulle ju göra att man kunde spåra vem som skickat vad, direkt via WordPress administrationen tex.

Det andra är att endast ett socialt nätverk kan användas för varje inlägg, om du skriver deras shortcode. Du kan skicka till både favebook och Twitter i en enkel shortcode, men du kan inte använda separata shortcodes. Varför bryr jag mig nu om detta? Jag kanske vill använda mig av en mall för min e-post där shortcodes redan är inkluderade. Detta betyder att jag måste använda mig av mer än en mall, eller så måste jag inkludera alla shortcods och vara noga med vilka shortcodes jag skall radera varje gång. Om det inte skulle reducera funktionaliteten av Jetpack och ta bort en av fördelarna. Det är väldigt lätt att få det att fungera korrekt, men det finns ibland en dela att ta hänsyn till.

Hur som helst, dessa problem stoppar mig inte från att använda Jetpack. Det är ett grymt plugin för att skapa inlägg via ett e-postmeddlande. Shortcode och HTLM funktionerna försäkrar mig att mina inlägg ser lika bra ut varje gång.

Postie

Denna gratis plugin ger dig många avancerade funktoiner, som styr över funktioner som är inbyggda i WordPress. Det finns massor av bra funktioner som tillåter tid att formatera dina inlägg inkluderat rubrik, kategori, status, inläggs typ, taggar, exerpt, HTML, galleri, kommentarskontroll, ta bort sidhuvud/sifot från mail etc.

Vad Postie tillför är några saker som saknas i Jetpack. För det första, du kan kontroller vem som får e-posta innehållt till webbplatsen. Du kan välja vilka roller som är tillåtna att för funktionen. Allar roller kan väljas, från administratör till prenumerant. Du kan också tala om vilka adresser som har behörighet att e-posta innehåll. Så ifall det är mer än en person som kan publicera på webbplatsen, kommer inlägget även att markeras med vilken användare som har skapat inlägget. Du kan tillåta vem som helst att publicera ifall du i vill (inte för att jag förstår meningen med det). Du kan välja vilken användare som oregistrerade användare får på sina inlägg. NEJ, jag rekommenderar inte att använda denna funktion, men den finns där – bara så ni vet.

Du kan ställa in att automatiskt välja den första bifogade bilden som utvald bild. Det finns mallar för bilder, video, lju filer och bilagor. Svar på e-postmeddelande blir kommentarer

Du kan välja hur ofta du vill att WordPress skall kontrollera ny e-post. Du kan välja interval på 5, 10, 30, 60, daglig, vekovis eller manuellt

Postie är enkel att installera/konfigurera, men det måste gå igenom många val. Det är dock nästan lika enkelt som att använda Jetpack, men det finns så många fler funktioner som gör att det helt enkelt blir värt de extra valen och den lilla tiden som det tar. Du måste konfigurera din e-post, det som stöds är POP3 och IMAP. Du kan välja att använda SSL eller TSL, portar, server och användarnamn etc, och du kan välja fritt på kategorier. Det har en egen panel där du kan justera allt också. Det är mycket saker du kan göra enligt hur du själv vill ha det.

Det finns även tillägg till att tillgå för mer funktionalitet, de flesta kostar dock pengar ($29) Några är:

 • Ren HTML (försökrar dig att standarder följs)
 • Flerspråks stöd
 • Geolocation Plud (lägger till din latitud och longitud)
 • Image Only (kostar $5)
 • Open Street Maps (om det fins longitud och latitud, så sköter tillägget resten med kartan)

Post by email

Ett gratis plugin som finns i beta version, och har inte blivit uppdaterat på ett tag, men jag testade med senasete versionen av WordPress – utan problem. Men då det är en beta betyder det att det kan stötas på kompatibilitets problem, så användning sker på egen risk.
Du kan konfigurera e-postadress att skicka från, och alla mail som kommer från den adressen blir publicerade. Den adressen bör du hålla hemlig.
Post by email har liknande funktioner som tidigare pluginer:
 • Stöd för IMAP och POP3 med eller utan SSL
 • PIN kods baserad verifiering mot e-post spoofing
 • Hantering av användar roller som kan publicera
 • Shortcodes i ditt e-postmeddelande för kategorier, taggar etc.
 • Bilagor blir automatiskt gallerier
Alla e-postmeddelanden som tas emot av icke verifierade användare kommer att hanteras som väntande eller så kan du välja att ha neka dem om du vill.
Denna är enklare än Postie, men bara för att du har färre valmöjligheter. Du får en aktivitetslog för att kunna spåra försök att publicera etc.

 Och så några tips

När du skapar inlägg från hemliga e-postkonton så tar du en risk att vem som helst kan publicera innehåll på din webbplats. Det är viktigt att du verkligen håller en hög säkerhet/hemlighet runt detta konto. Logga bara in på e-postkontot på datorer du verkligen litar på.

Använd en e-postmall med alla dina vanliga shortcodes färdiga. Då behöver du bara uppdatera texten och bilderna för att skapa nya inlägg.

Sammanfattning

Så, då var det klart. Att publicera inlägg till WordPress via e-post är en bekväm funktion. Jag kan förstå att detta kan spara mycket tid samt gör det enkelt att publicera när man är ifrån datorn. Alla tre plugins är bra val för detta ändamål. Nu är du redo att skapa och publicera inlägg på din webbplats, från favoritsoffan eller bussen – utan några problem alls!